
Proteiny jsou nezbytnou součástí naší stravy a hrají klíčovou roli ve stavbě a opravě tkání, produkci enzymů a hormonů v našem těle. Při výběru správného proteinu je důležité vzít v úvahu různé faktory, včetně typu proteinu, jeho zpracování, zdroje a účelu užívání. V tomto článku se podíváme na ty nejlepší syrovátkové proteiny, které jsem měl možnost, v průběhu zhruba 10 let, sám vyzkoušet. Podělím se s vámi o jejich výhody a nevýhody, abyste měli podle čeho se rozhodovat.
Jedná se o nejoblíbenější a nejužívanější protein. Syrovátková bílkovina se vyrábí z kravského, případně z kozího mléka. Mléko je tvořeno z 80% kaseinem a z 20 % syrovátkou.
Syrovátka v mléce má téměř nulovou hodnotu, a proto bývá od kaseinu separována. Takto vyseparovaný protein patří k těm nejkvalitnějším, které může vaše tělo dostat. Syrovátkové proteiny bývají označovány anglickým WHEY protein.
Jedná se o nejzákladnější zpracování. Tento koncentrát je velice kvalitní, obsahuje však určité množství laktózy, není proto vhodný pro ty, kdo trpí laktózovou intolerancí.
Syrovátkový koncentrát obsahuje také určité množství tuku a sacharidů. Je vhodný pro všechny začínající sportovce a všechny, kdo se snaží nabrat svalovou hmotu.
Jde o pokročilejší protein (téměř čistý protein), který obsahuje pouze minimum tuků, sacharidů a laktózy. Pokud tedy netrpíte velmi těžkou alergií na laktózu, můžete tento protein vyzkoušet. Je možné jej užívat i při hubnoucích kůrách. Tělo ho dokáže zpracovat ještě rychleji než syrovátkový koncentrát.
Jedná se o nejkvalitnější variantu syrovátkového proteinu. Pro tělo je nejlépe stravitelný. Takto zpracovaný syrovátkový protein je vhodný zejména pro profesionální sportovce.
Marketingově je propagován, jako to nejlepší, co můžete tělu dodat. Tomu odpovídá i cena, která bývá vyšší. Vaše tělo však tuto variantu proteinu, není schopné plně využít.
Dále jsou k dostání syrovátkové proteiny, které využijí výhody všech výše jmenovaných typů. Jedná se o vícesložkové proteiny, které jsou vhodné i pro běžné uživatele. Mezi další mléčné proteiny patří i kasein, který je známý jako noční protein. Jeho vstřebatelnost je delší.
Na tento protein nedám dopustit. Byl to můj prví protein, který jsem si zhruba před deseti lety koupil a i dnes se drží na špici mezi konkurencí. Jedná se o vícesložkový protein, kde má nejvyšší podíl syrovátkový izolát. Ten se získává ze syrovátkového koncentrátu pomocí dalšího stupně filtrace. Výsledkem je vyšší podíl bílkovin, a naopak menší podíl cukru a tuků. Vstřebatelnost je také výborná, výrobce uvádí 10g bílkovin za hodinu, ale hodně záleží na metabolismu každého jednotlivce, takže to beru trochu s rezervou.
Tento protein má také velmi vysoký podíl aminokyselin. V jedné porci je obsaženo 5,5g BCAA v čele s leucinem. Tento faktor je považován za klíčový stimulátor anabolických procesů, spojených s tvorbou svalové tkáně.
Poměrně působivé je to, že máte na výběr z opravdu široké palety příchutí, já však zůstávám u tradičních čokoládových variant. Prášek se krásně rozmíchá a tvoři konzistenci podobnou mléčnému koktejlu, která je ideální pro ty, kteří mají rádi hustší koktejly. Chuť je skvělá, pokud byste však chtěli variantu bez chuti, tak i tato možnost existuje.
Jednu odměrku (31 g) prášku rozmíchejte ve 180-240 ml vody nebo v nízkotučném mléce. Doporučená denní dávka je 1 – 3krát denně.
Impact Whey protein od společnosti MyProtein je syrovátkový koncentrát, který nabízí dobrý poměr ceny a kvality a s obsahem 103 kalorií na porci může být skvělý pro sportovce v dietě. Každá porce obsahuje více než 4 g aminokyselin (BCAA) leucinu.
Zjistil jsem, že se prášek, díky jemné konzistenci, dobře mísí jak s vodou tak s mlékem. Často ho také používám do ranní kaše s jogurtem a bezlepkovýma vločkama kvůli dochucení. Další výhodou proteinu od značky MyProtein, je opravdu obrovské množství příchutí (40 druhů), tady si musí vybrat opravdu každý. Dříve mi přišlo, že příchutě od tohoto výrobce nebyly nic moc, většinou byly moc přeslazené, to se ale změnilo a dnes je chuťově řadím k těm nejlepším.
Prášek má nízký obsah tuku i cukru, i když ke slazení se zde používá sukralóza, pokud by to někomu nevyhovovalo, tak existují varianty doslazované stévií.
Doporučuje se 1 velká odměrka (25g) do vody, nebo mléka 30 – 60 minut po tréninku.
Protein True Whey od GymBeam je pro mě příjemným překvapení. Dlouho jsem se mu vyhýbal, protože ze začátku neměl příliš dobré hodnocení, což se ale postupně změnilo k lepšímu.
Je vyroben ze 100% syrovátky pomocí metody CFM (Cross Filtration Method), kterou považuji za jednu z nejkvalitnějších zpracovatelských metod. Jeho vysoký obsah bílkovin, aminokyselin BCAA, nízká pěnivost, výborná rozpustnost, rychlá vstřebatelnost a dobrá chuť mě velmi potěšily.
Navíc se může pochlubit vynikajícím aminokyselinovým profilem s až 8% leucinu, což je nejefektivnější aminokyselina z BCAA s výraznými anabolickými účinky. A co je pro mě důležité, minimálně zatěžuje můj žaludek, což z něj dělá skvělou volbu i pro začátečníky, nebo pro sportovce s problémy se žaludkem.
Tento protein je pro mě takový solidní střed, hlavně z pohledu cena/výkon. Někdo si občas stěžuje na jeho chuť, ale pro mě jsou čokoládové varianty úplně v pohodě a používám jej i jako příchuť do ranní kaše.
Smíchejte 1 odměrku (30 g / 25 g) s 200 – 300 ml vody v šejkru. Užívejte 1 – 3krát denně podle potřeby.
Tento protein jsem začal používat zhruba před třemi lety, na radu svého trenéra. Občas jsem totiž měl žaludeční problémy a trenér mi navrhl zařadit protein s trávicími enzymy. Musím říct, že to opravdu pomohlo a trávení se srovnalo.
Protein od Prom-Inu je prémiový instantní mikrofiltrovaný 100% syrovátkový koncentrát, je vyroben technologii CFM (cross flow microfiltration), tedy metodou, která zachovává vysokou biologickou hodnotu výstupní suroviny. Do proteinu je přidán enzym laktáza, který je zodpovědný právě za lepší štěpení zbylé laktózy a napomáhá tak trávení. Jako bonus výrobce uvádí i obsah proteolytických enzymů a probiotické kultury, což napomáhá k obnově střevního biomu. To ocení hlavně ti, kteří konzumují velké množství bílkovin i z jiných zdrojů, například z hovězího masa. Díky všem těmto výhodám se jedná o trochu dražší protein z cenou okolo 40 korun za dávku se rozhodně jedná o nejdražší variantu, ale rozhodně za to stojí.
U toho to proteinu jsem trochu experimentoval a vyzkoušel jsem krom příchutě čokolády i banán a slaný karamel. Chuť rozhodně není nijak přeslazená, řekl bych tak akorát a to u obou mnou zkoušených příchutí. Rozpustnost je také velmi dobrá a pěnivost je minimální.
Rozmíchejte 1 dávku (2 odměrky = 40g) v 200 – 300 ml vody a užijte 1 až 3 krát denně v závislosti na denní potřeby bílkovin. Doporučení je užívat mezi hlavními jídly, před a po tréninku.
Poslední protein z mého výběru je Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional. Tento protein jsem zařadil do svého nutričního repertoáru, teprve nedávno, ale spokojenost se dostavila okamžitě. Protein totiž obsahuje quadrapeptidy, které mají prokazatelný účinek na tlumení bolesti svalů. Zařazuji jej tedy vždy po delší pauze mezi cvičeními, například po nemoci, svaly pak po opětovném tvrdém tréninku výrazně méně bolí.
Protein je vyroben ze syrovátkového koncentrátu a syrovátkového izolátu. Obsahuje navíc extra aminokyseliny a podobně jako v předchozím případě trávicí enzymy. Aminokyseliny výrazně pomáhají s regenerací po svalové zátěží, v tomto případě byl amino-profil rozšířen o L-Leucin, L-Glutamin a Taurin. Jako trávicí enzymy byly použity papain a bromelain, ty zajišťují bezproblémové strávení bílkovin a maximální využití živin. Scitec 100% Whey Protein Professional navíc obsahuje přibližně 10% intaktní bílkovinné frakce imunoglobulinu, která podporuje imunitní system. Další důvod proč budu i nadále zařazovat hlavně po nemoci a v období tzv. “rýmiček“.
Co se týče příchutí, tak tady jsem byl mile překvapen. Chuť byla výborná, otestovanou mám zatím Čokoláda – cookies a klasická čokoláda. Konzistence je hezky krémová a rozpustnost i pěnivost bez problému.
Za mě asi nejlepší varianta cena/výkon.
1 dávka je 30 g (3/4 odměrky). Smíchejte s 250 ml vody, mléka nebo jiné tekutiny.
Ať už se rozhodnete vyzkoušet některý, z mnou testovaných proteinů, nebo se rozhodnete pro nějaký jiný, vězte, že základem stále zůstává zdravá a pestrá strava. Sebelepší proteinový přípravek vám nenahradí plnohodnotné a vyvážené jídlo.
Proteinové přípravky však mohou být užitečným doplňkem stravy, zejména pro ty, kteří mají vyšší potřebu bílkovin, například při intenzivním sportovním tréninku nebo při budování svalů.
Aktuálně testuji i několik bio proteinů, takže se za nedlouho můžete těšit na pokračování.
Studuji architekturu a můj sen je propojit moderní architekturu s ekologickými principy. Pracuji na projektu využití obnovitelných zdrojů energie ve velkých budovách a zlepšení izolace pro úsporu energie. Jsem také nadšeným experimentátorem v oblasti biohackingu, což je progresivní oblast zkoumání a vývoje lidského těla a mysli. Zkouším nové přístupy k zlepšení své fyzické a psychické výkonnosti. Pravidelně experimentuji s různými suplementy, vitamíny, cvičebními režimy a technikami pro zvyšování koncentrace a mentálního zdraví.
Já bych určitě ještě doplnil Czechvirus!